4/07/2018

Csak könnyedén

Bor: Irsai Olivér 2017 Frittmann Borászat, Soltvadkert

Miért ne kezdjem a blog megújulását egy bájos, könnyű, tavaszt élvező és éltető finomság párossal. Szinyei Merse Pál Parkban című képe minden, ami ebben a borban is megvan. Illatos, kedves, a sav pont elég élénk, és könnyedén megértjük akárcsak a festményt. 

A Frittmann név hallatán egyébként is a nyugalom jut eszembe, hiszen, aki már beszélgetett a borász családból bárkivel, tudja, hogy mindannyian kedves és kiegyensúlyozottságot árasztó emberek. Milyen remek, hogy ezt a borokba is át tudják adni!

A parkban sétáló hölgyeket egyébként 1910-ben festette a Szinyei, ez már a kései képei közé tartozott. Fontos tudni róla, hogy úttörő volt a napfény ábrázolásában.
Infó: Sz. M. P. a plein air művészet megteremtője hazánkban, nyugati kollégáival {Renoir, Degas, Monet...} egy időben fedezte fel a szabad levegő színgazdag, realisztikus ábrázolását. A nagybányai művészekre is jelentős hatással volt munkássága.
Végül is ez az ami miatt ez a kép nekem annyira tetszik. Érzem a napsütést, a tuják a virágok és a dús fű illatát és minél tovább nézem, annál inkább a harmadik hölgynek érzem magam. 

Csak nálam van egy pohár hűvös Irsai!

No comments:

Post a Comment